Hoe zit het met de PMD-zak in Kruisem?

  • 4 juni 2019

Ook gehoord dat er meer plastics in de PMD-zak mogen? Dat klopt ... maar deze regel geldt pas vanaf 2021 voor gans Vlaanderen! 

De uitgebreide blauwe zak wordt in verschillende fases ingevoerd, omdat de recyclagecentra niet van de ene op de andere dag zoveel bijkomende soorten plastic kunnen verwerken. Die centra moeten daar eerst investeringen voor doen. Dat kost dus tijd en geld. Pas in 2021 zal dit in gans Vlaanderen in orde zijn. Nu reeds kunnen 1,5 miljoen van de 6 miljoen Vlamingen de ruimere sorteerregels toepassen. 

De Imog-regio heeft reeds op 1 juli 2018 de P+MD en de foliezak geïntroduceerd, 2,5 jaar voor de algemene introductie in de rest van Vlaanderen. In het sorteercentrum kunnen folies echter nog niet gelijktijdig worden uitgesorteerd 
(verstoppingen in de zakkenscheurmachine). Daarom worden deze best apart gehouden. Hiervoor werd een aparte foliezak in het leven geroepen, zo kon het sorteercentrum nu al met de introductie beginnen en kunnen we zo 2,5 jaar meer sorteren én zorgen voor minder restafval.

Kruisem – zone Kruishoutem

Tot 2021 blijft de folie zak en de PMD-zak bestaan zoals ze nu zijn. Kijk voor de sorteerregels op https://www.imog.be/pmd.

Kruisem - deel Huise-Ouwegem-Zingem 

Hier geldt de uitbreiding nog niet meteen. Hier blijft voorlopig alles bij het oude. Wacht dan dus ook met de bijkomende soorten plastic in je pmd-zak te steken. 
De sorteervoorwaarden vind je in de afvalkalender - pdf bestandAfvalkalender Kruisem - deel Zingem - 2019 (3.94 MB)
Vanaf 1 januari 2020 schakelt deze zone over naar de IMOG-regio. Hierover volgt later nog gepaste communicatie.