Kruisem zegt nee tegen zwerfvuil en sluikstort

  • 24 september 2020

In oktober werken de gemeente Kruisem en de afvalintercommunale Imog samen aan de maand van de handhaving op zwerfvuil en sluikstort. In deze jaarlijkse campagne roept Mooimakers heel Vlaanderen op om een maand lang extra aandacht te hebben voor zwerfvuil en sluikstort. De gemeente en Imog zorgen voor extra controles. Daarnaast zetten we specifiek in op het aanspreken van bewoners. 

  • Tijdens de wekelijkse markt worden mensen aangesproken en daarbij wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van zwerfvuil en sluikstort.
  • De sluikstortcamera van Imog zal in de maand oktober aanwezig zijn in Kruisem.
  • Ook gemeentepersoneel en de vrijwillige Mooimakers spreken tijdens de handhavingscampagne mensen actief aan om hun gedrag bij te sturen. Ook positief gedrag wordt beloond door de mensen te bedanken.

Dit allemaal om duidelijk te maken dat zwerfvuil en sluikstort achterlaten echt niet kan. Kruisem zegt volmondig nee tegen zwerfvuil en sluikstort. Niemand wordt graag aangesproken op zijn of haar gedrag. Mooimakers roept met haar campagne dan ook op om je verantwoordelijkheid te nemen en er zelf voor te zorgen dat je niet aangesproken wordt. Je luistert beter naar je innerlijke stem die zegt dat je beter geen afval op de grond gooit.

Het opruimen van zwerfvuil en sluikstort in Vlaanderen kost handenvol geld. Een kost voor het opruimen van afval dat door slechts enkelen wordt veroorzaakt. Daarbovenop een kost die we kunnen vermijden door het juiste gedrag te vertonen, namelijk je afval in de correcte vuilnisbak gooien. Denk dus twee keer na voor je nog eens een peuk achteloos wegschiet, of je huisvuil achterlaat aan de glasbol, in de berm of in een straatvuilnisbakje.