Lozer

Lozer was vroeger een gehucht van de gemeente Huise (Huise-Lozer), maar bij de gemeentelijke fusies in 1977 werd Huise een deelgemeente van Zingem en Lozer een deelgemeente van Kruishoutem.  

Oppervlakte

1 076 ha

Geschiedenis

Een oude vermelding van de plaats dateert van rond 1185 als "Losere". In 1654 kocht de familie della Faille de heerlijkheid Huise; sinds 1736 dragen ze de naam della Faille d'Huysse. Door deze familie werd het gehucht en de nieuwe parochie uitgebouwd, met in 1844 de bouw van een kerk, kerkhof en pastorie.

De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk werd gebouwd in 1844. De kerk bevat een ouder 18de-eeuws orgel, vermoedelijk van Corneille Cacheux, of van een andere Frans-Vlaamse orgelbouwer die in dezelfde stijl werkte. De kerk is beschermd als monument, net als het nabijgelegen kerkhof en de pastorie. Bij het kerkhof bevindt zich een grote grafkapel van de familie delle Faille d'Huysse uit 1872.
Het Kasteel della Faille, ook wel Kasteel van Lozer of Kasteel van Huise genoemd. Het kasteel is ontstaan uit een oude nederzetting die reeds van Frankische oorsprong zou zijn. In de 17de eeuw kwam het in handen van de familie della Faille. Het werd in de volgende eeuwen enkele malen aangepast tot zijn huidig uitzicht. Ook het kasteel, het kasteelpark en een bijhorend neerhof zijn beschermd als monument.

Lozer telt diverse beschermde oude hoeves.

Bron: Wikipedia