Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem versoepelen mondmaskerplicht en verbod op evenementen

  • 21 augustus 2020

Vanaf vandaag versoepelen de gemeenten van de politiezone Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem) de maatregelen rond het dragen van een mondmasker. 

Sinds 24 juli is het verplicht om mondmaskers te dragen in de algemene openbare ruimte op het volledige grondgebied van de politiezone Vlaamse Ardennen. Deze mondmaskerplicht werd heel goed opgevolgd. We willen onze inwoners dan ook hiervoor bedanken. De maatregel was minder leuk, maar het was een preventieve maatregel die we toen nodig achtten om een tweede golf absoluut te vermijden. Deze maatregel werd dan ook op regelmatige basis geëvalueerd. Vandaag zien we dat we in onze regio heel weinig besmettingen hebben en ook de lokale contacttracing werkt in onze streek erg vlot. Deze situatie, alsook het signaal van de Nationale Veiligheidsraad, laat ons toe om versoepelingen door te voeren.

Verplicht mondmasker op zak

Vanaf vandaag moet je niet langer verplicht een mondmasker dragen in de openbare ruimte. Je moet er wel altijd een op zak hebben. Je moet het mondmasker opzetten zodra je iemand ontmoet die niet tot jouw bubbel behoort en als je geen 1,5 meter afstand kan houden.

Verder moet je natuurlijk nog altijd je mondmasker verplicht dragen op de plaatsen die federaal bepaald zijn zoals op het openbaar vervoer, op markten, in horecazaken (behalve als je aan de tafel zit), in winkels, in de bibliotheek, in openbare gebouwen, bij evenementen … 

Kleinschalige, culturele evenementen kunnen weer plaatsvinden

Ook het verbod op evenementen in september wordt versoepeld. We bekijken hoe we het verbod op evenementen vanaf 1 september kunnen versoepelen waarbij kleinschalige, culturele evenementen wel veilig kunnen plaatsvinden. We moeten nog de exacte voorwaarden bepalen. Hierover zullen we binnenkort communiceren.