Bedrijven en gezinnen moeten vanaf 1 januari 2024 bioafval afzonderlijk inzamelen. De Imog-gemeenten, waaronder Kruisem, kregen voor het huishoudelijk afval uitstel tot eind 2025, bedrijven moeten wel al voedselafval sorteren.
Huishoudens
De Imog-gemeenten kregen voor het huishoudelijk afval uitstel tot eind 2025, omdat de organisatie daarvan niet zo evident is. Er komt heel wat bij kijken: zoeken naar een verwerker, overleg met inzamelaars, aankoop recipiënten en vrachtwagens …
Wat kan je nu wel al doen met jouw bioafval?
Het vermijden van biologisch afval in de restafvalbak is natuurlijk nu al een goed idee. Wat kan je op dit moment al ondernemen?
- Tuinafval kan je kwijt op het recyclagepark of via de tuinafvalbak van Imog.
- Composteren is ook een optie.
- Vermijd voedselresten door er creatief mee om te gaan. Bak eens een broodpudding, verwerk ze in een quiche … Tips op 30 % minder.
- Toch restjes? Gekookte restjes kan je aan de kippen geven.
- Doe op een bewuste manier boodschappen en vermijd dat je te veel voedsel aankoopt dat niet lang houdbaar is.
Bedrijven
Sorteerplicht voedselafval voortaan voor alle bedrijven
Voortaan moet elk bedrijf verplicht keukenafval en etensresten sorteren, ongeacht of er een bedrijfsrestaurant aanwezig is. De verplichting om keukenafval en etensresten te sorteren geldt al voor bedrijven met een bedrijfsrestaurant sinds 2021, maar wordt vanaf januari 2024 uitgebreid naar alle bedrijven.
Dit betekent voor heel wat bedrijven een omschakeling. Bereid je daarom nu al voor op de nieuwe verplichting door:
- Contact op te nemen met een inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om jouw keukenafval en etensresten in te verzamelen.
- De inzamelfrequentie te bepalen die het meest tegemoetkomt aan de hoeveelheden keukenafval die je produceert.
- De afvalbakken optimaal te plaatsen op de werkplek. Bijvoorbeeld in de refter en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien.
- Hierover te communiceren naar de werknemers en de verantwoordelijke voor het leegmaken van de afvalbakken. Geef in de communicatie goed aan wat wél en wat net niet in de afvalbak mag.
Meer info over de verplichting en veel gestelde vragen